Thursday, 21 November 2019

FESTIVAL MUSIK VIDEO ANTARABANGSA 2020-MENHIDUPKAN TEMA PENDAMAIAN YANG DISOKONG PENUH OLEH RIM & MRCA.

Assalamualaikum dan selamat pagi korang..seperti hari-hari yang lalu cikpetit harap korang senantiasa sihat dan dilindungi-Nya,Aamiin.


Baru-baru ini cikpetit telah dijemput menghadiri- Festival Muzik Video Antarabangsa 2020 di Menara PGRM pada 20 November lalu.IMVAF 2020 ini dianjurkan oleh Excella Chong, Pengasas Pengeluaran TOC dan IMVAF yang dilancarkan secara rasmi oleh Guest of Honor, Prof Dato 'Dr Jayles Yeoh, Presiden ASEAN Retail-Persekutuan Rangkaian & Francais (ARFF) dan selebriti, Lee Pei Ling (Singer-Songwriter),Masya Masyitah (Penyanyi) dan Ruby Faye (Pelakon). IMVAF 2020 dijadualkan akan berlangsung pada 7 Mac 2020 di Mega Star Arena, Kuala Lumpur. 


IMVAF 2020 adalah sebuah platform khusus untuk mempamerkan budaya dan seni melalui hiburan dan pendidikan (edutainment) juga mempamerkan artis dari Malaysia dan China untuk meraikannya bagi pencapaian mereka dalam penggambaran, penciptaan muzik dan seni persembahan.Kalau korang nak tahu IMVAF 2020 akan menjadi yang pertama di Malaysia yang menghormati artis dalam muzik, filem dan industri fesyen serta menggalakkan Perdamaian Dunia dan juga akan mempromosikan Mesej Positif melalui kerja mereka. Artis yang yang dicalonkan harus mempromosikan 3P iaitu "Protect humanity","give Positive approach" dan juga "Provide edutainment".Kalau dalam bahasa melayunya adalah :

"Melindungi sesama manusia "

"Memberikan pendekatan positif" 

"Menyediakan edutainment"

Dengan pendekatan ini,IMVAF 2020 berharap dapat mendidik masyarakat melalui video muzik IMVAF 2020's serta bahasa rasmi Video Muzik adalah Bahasa Inggeris, Bahasa Melayu dan Mandarin (dengan Bahasa Inggeris atau Bahasa Malaysia)

(Sarikata Mandarin apabila perlu).

Pengasas TOC Production & IMVAF iaitu Excella Chong berkata, 

"Sebagai rakyat Malaysia dari China, saya menghargai fakta bahawa orang Cina diaspora di Malaysia telah berkembang dengan damai di kalangan masyarakat yang pelbagai yang kita dapati ialah diri kita sendiri.Budaya Cina telah bergabung dengan masyarakat Malaysia yang kita tidak berbeza dalam apa cara sekalipun. Ini dapat mengetengahkan hubungan diplomatik dengan China pada masa akan datang.Sebuah video muzik telah dihasilkan bagi menceritakan tentang sebuah persahabatan kami selama bertahun-tahun,kami berdiri untuk keamanan, cinta dan keharmonian walaupun banyak perbezaan. Kami merasakan ia adalah permulaan yang baik untuk ditunjukkan seluruh dunia bahawa hubungan baik antara kami melalui nilai positif yang kedua-dua negara kita berkongsi. "


Penyertaan Video Muzik mesti menghidupkan tema Perdamaian di dunia dengan tumpuan sama ada hubungan antara Malaysia dan China (dari segi sejarah, budaya, sosial, ekonomi dan banyak mata pelajaran lain yang meningkatkan hubungan "dua hala" antara negara-negara); atau mewujudkan kesedaran untuk Punca Sosial (seperti penculikan kanak-kanak, eksploitasi seksual, hari moden perhambaan, perkahwinan paksa dan sebagainya); atau mempromosikan Nilai Moral Positif yang lain (seperti keluarga ketakwaan, patriotisme, ekosentrisme dan banyak lagi.Oleh kerana perubahan global memerlukan suara dari setiap peringkat, platform IMVAF 2020 juga didedikasikan untuk memastikan semua orang mempunyai suara.

Oleh itu, penyertaan kandungan untuk IMVAF 2020 akan berkisar dalam 3 kategori iaitu 
  1. Kategori Belia & Pelajar
  2. Kategori Terbuka - Hobbyist & Semi-profesional
  3. Kategori Korporat Profesional
Kategori Belia & Pelajar 

Didedikasikan kepada minda muda dan pelajar yang ingin mencipta Video Muzik untuk berkongsi suara mereka untuk tujuan. Mereka akan dihakimi kurang keupayaan pengeluaran mereka tetapi lebih kepada mereka kreativiti, kejujuran dan keaslian yang disampaikan dalam muzik dan video mereka. Ini membolehkan ini internet dan anak-anak muda yang bijak teknologi untuk menggunakan telefon pintar dan kemahiran digital mereka untuk mencipta penyertaan bermakna tanpa mengira peralatan atau sumber yang mereka mungkin atau tidak mungkin.

Kategori Terbuka - Hobbyist & Semi-profesional 

Kategori terbuka bagi sesiapa sahaja mahu mengambil bahagian. Peserta akan menjadi orang yang mempunyai pengeluaran video dan muzik latar belakang yang ingin mendapatkan lebih banyak pengiktirafan dan kesedaran untuk kerja mereka, serta berkongsi mesej positif mereka untuk Perubahan.

Kategori Korporat Profesional 

Khusus untuk syarikat kongsi IMVAF. Tumpuan akan dibuat untuk membuat video muzik itu menggalakkan Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR). Adalah penting bahawa syarikat juga turut berkongsi keperluan untuk mempengaruhi perubahan positif dan video ini akan membolehkan rakan korporat kami berbuat demikian.

Selain Anugerah Video Muzik, IMVAF 2020 juga akan menganjurkan pertunjukan fesyen semasa festival sebagai ciri tambahan untuk mempamerkan koleksi budaya Malaysia dan antarabangsa.Pertunjukan fesyen akan menyediakan platform untuk pereka barat antarabangsa seperti Jackie Holliday untuk menembusi pasaran Asia sambil menyediakan jalan untuk Asia tempatan pereka seperti The Mod House untuk mempamerkan bakat mereka kepada masyarakat antarabangsa.Tema pertunjukan fesyen akan terdiri daripada "Fesyen untuk Cinta", "Fesyen untuk Hijau" dan "Fesyen untuk Am"


 Encik Ho Kok Loong, Pereka Fesyen The Mod House,berkata, 

"Kami benar-benar percaya bahawa fesyen adalah bahasa segera dan oleh itu, ia adalah cara yang baik untuk menggalakkan Damai Dunia dan menggalakkan Mesej Positif. IMVAF adalah platform yang hebat untuk pereka fesyen tempatan dan antarabangsa menyatakan kebudayaan mereka ke seluruh dunia"

Prof Dato 'Dr Jayles Yeoh, Presiden Runcit-Rantai & Persekutuan Francais ASEAN (ARFF) berkata, 

"Festival Muzik Video Antarabangsa 2020 bertujuan untuk mewujudkan platform itu bagi menggalakkan Perusahaan Kecil Bersaiz Kecil (PKS) untuk mempromosikan perniagaan, perkhidmatan dan mereka produk melalui video muzik seperti hari ini kita hidup dalam dunia digital. Banyak negara seperti Korea, Amerika Syarikat dan Jepun telah melaksanakan pemasaran jenis ini strategi untuk meningkatkan jualan dan pendapatan. "Oleh itu, IMVAF 2020 disokong penuh oleh Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM), Persatuan Rantai Malaysia (MRCA),Persekutuan Runcit & Rangkaian Asean (ARFF), Pembangunan Usahawan Malaysia Persatuan (PUMM), Gabungan Persatuan Lau Clan Malaysia, Filem Profesional Persatuan Pekerja Malaysia (PROFIMA), dan Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Malaysia (MOTAC) kerana strategi pemasaran inovatif ini mempunyai potensi besar untuk berkembang dan membangunkan PKS dan Artis Malaysia
   
IMVAF 2020, melalui pergerakan CSR mereka, akan menyokong dan menyediakan bantuan kewangan kepada organisasi amal, yang termasuk Bank Pemberian, Pergerakan Zy Persatuan Amal Kanser Rawatan Malaysia dan Malaysia TCM & Western.Bank Pemberian sepenuhnya didedikasikan untuk bekerja dengan anak-anak, orang dewasa dan keluarga untuk mengatasi kemiskinan dan ketidakadilan yang melampau. Kepada yang bekerja ,mereka dapat mempromosikan transformasi manusia, mencari keadilan yang ditindas dan membantu dalam pemulihan pos-bencana untuk orang di semua agama, kaum,etnik dan jantina. Yayasan Pergerakan Zy adalah NGO yang memberi tumpuan khusus meningkatkan kualiti kehidupan umum kanak-kanak dengan kecacatan fizikal dalam bidang pergerakan dan keluarga mereka. Secara umum, Zy Movement Foundation mewujudkan kesedaran dan pemahaman yang lebih baik kepada orang ramai, dengan itu bergerak ke arah masyarakat yang lebih bebas daripada penghalang,secara fizikal, alam sekitar, mental dan rohani di Asia Tenggara.

Untuk maklumat lanjut mengenai Festival Muzik Video Antarabangsa 2020, sila layari


No comments:

Post a comment

M3 Future Healthy Body Care's Adalah Produk Penjagaan Badan yang Selamat Dan Diperbuat Dari 100% Bahan Organik

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca yang sudi membaca blog cikpetit.Korang pernah dengar produk M3??Kalau korang nak ta...