Wednesday, 20 November 2019

Keseronokkan Musim Cuti Sekolah Bersama Captain Quack and Friends






Assalamualaikum dan selamat tengahari korang..
cikpetit harap korang senantiasa sihat dan bahagia disamping orang tersayang.Korang nak tahu tak yang Sunway Lagoon ada Captain Quack dan kawan-kawannya sempena musim cuti sekolah ini bermula dari 23 Nov 2019-31 Dis 2019.Wowwww!!seronoknya..pasti anak-anak korang dah tak sabar nak menikmati keseronokkan bermain Captain Quack dan kawan-kawannya. 


 Adakah korang beserta anak-anak dah bersedia untuk bermain dan melakukan aktiviti bersama Captain Quack dan kawan-kawannya seperti Lady Quack,Bani The Sun Bear,Zola The White Lion,Mico The Pygmy Marmoset,Patches The Miniature,Ara The Liopard serta Mimi & Mimo sempena CHRISTMAS SEA-SUN !


Kalau korang nak tahu,terdapat 8 aktiviti yang korang dan anak-anak boleh nikmati iaitu Kiddle Paddle Boats,Acro-BATS,Hopscotch,Take Home Garden,Saving Magical Stone,Giant Soapy Bubble,Cupcake Decoration Workshop dan Meet And Hug Sessions dengan karekter yang korang dan anak-anak korang suka,syokkan!!



TAKE HOME GARDEN



 GIANT SOAPY BUBBLES



HOP SCOTCH



WATER ZORB BALLS



SAVING THE MAGICAL STONES



CUPCAKE DECORATION WORKSHOP




KIDDLE PADDLE BOATS





ACRO-BATS

Korang juga dapat melihat persembahan yang menarik mascot Captain Quack And Friends yang menghiburkan.Selain itu,korang juga dapat menikmati Carnival Circus special,Viral Beach Party,ATV Stunt Show dan banyak lagi aktiviti yang menarik.Bukan sahaja anak-anak korang yang seronok malah korang juga dapat merasai keseronokkan serta kemeriahan tersebut.


Korang dah penat bermandi-manda naik itu ini mesti korang lapar kan,jadi Sunway Lagoon juga buat promosi Christmas untuk set combo iaitu Set A RM22 dan Set B RM16 sahaja.Macam tak percaya kan??betul betul murah kan,siapa yang tak nak,kenyang sampai balik,hihihi.

Bersempena musim cuti sekolah ini Sunway Lagoon ada menawarkan harga tiket masuk yang rendah dengan pembelian tiket online di website https://sunwaylagoon.com/christmas-sea-sun/#promotions


4-To-Go package hanya RM532 untuk 4 Dewasa.


FamFun Package hanya RM482 untuk 2 Dewasa dan 2 Kanak-kanak.

(sah untuk pembelian online menggunakan mykad sahaja)

Mesti korang dah tak sabar kan,begitu juga dengan cikpetit nak merasai kemeriahan dan keseronokkan di Sanway Lagoon nanti.Dengan harga promosi ini korang dapat menikmati saat-saat kegemilangan anak-anak korang dan dapat membahagiakan mereka dengan kenangan yang terindah.Sebarang pertanyaan boleh tekan link ini http://www.sunwaylagoon.com/ atau hubungi +603 5639 0000.




Thursday, 14 November 2019

Wowww!!!Lost World Of Tambun Telah Bekerjasama Dengan Barbie Dan Hot Whee Sempena Cuti Sekolah.Percutian Yang Pasti Menyeronokkan!!!




Assalamualaikum korang..
Musim cuti sekolah dah tak lama kan??Korang dah bersedia untuk meneroka sesuatu yang menakjubkan terutama untuk anak-anak kesayangan korang!! Inilah tempat yang tidak akan menyecewakan anak-anak korang iaitu di Lost World Of Tambun yang akan menjadi taman tema pertama yang bekerjasama dengan Hot Wheels dan Barbie bagi menyambut kedatangan para pengunjung untuk meneroka kembali zaman kanak-kanak, yang akan bermula dari 23 November sehingga 31 Disember 2019.



Barbie – “You Can Be Anything”


Bagi korang yang mempunyai anak perempuan inilah masanya untuk jelajah Barbie ‘You Can Be Anything’ bersempena 60 tahun yang memberikan inspirasi tanpa batas kepada anak perempuan korang. Hari ini, Barbie mencetuskan imaginasi dengan kerjaya yang menarik, fesyen yang menyeronokkan dan memberi inspirasi serta potensi tanpa batasan kepada setiap anak perempuan korang.




Di Lost World Of Tambun, korang berpeluang untuk mengambil gambar di rumah impian kerjaya Barbie serta meneroka kerjaya yang berbeza dalam zon ‘You Can Be Anything’ untuk berdandan.Anak korang juga boleh mengetahui dengan lebih lanjut tentang kerjaya yang paling ikonik Barbie telah dipegang sejak 60 tahun yang lalu.Anak -anak korang akan terpesona dan merasa kagum dengan ruang seni dan juga kawasan almari Barbie.Personakan anak-anak korang dengan ruang seni dan almari Barbie.Selain daripada ‘Meet and Greet’,korang juga berpeluang untuk menikmati parti minum petang bersama Barbie!Seronok kan,anak perempuan korang mesti seronok dengan cuti sekolah mereka kali ini.









“Selama 60 tahun, Barbie adalah gadis yang berjaya, memberi inspirasi kepada pelbagai generasi untuk mempercayai dan memberikan mereka dengan pelbagai pilihan. Lebih daripada 200 kerjaya, bertanding sebanyak 6 kali untuk presiden dan angkasawati pertama ke Bulan sebelum Neil Armstrong, Barbie terus berkembang menjadi contoh moden serta relevan untuk semua peringkat umur.” Kata Lisa McKnight, Pengurus Besar dan Naib Presiden Kanan Barbie

Hot Wheels – Challenge Accepted



Bagi korang yang mempunyai anak lelaki jangan risau,bukan setakat barbie tau.Ada cabaran baru untuk anak lelaki korang!!Lost World Of Tambun membina sebuah trek lumba untuk anak lelaki korang bermain Hot Wheels.Anak lelaki korang boleh bermain dan berlumba bersama rakan-rakan di trek setiap hari.Anak lelaki korang juga boleh melawati zon Challege Accepted dan menonton perlumbaan terakhir yang diadakan pada jam 4 petang setiap hari dan berpeluang memenangi hadiah premium dari Hot Wheels.Wow!!menarik kan.

Jelajah Lagenda Hot Wheels yang pertama yang diadakan pada 2018 telah menerima kunjungan lebih 3,600 buah kereta dan 65,000 orang peminat daripada semua lapisan umur dan seluruh pelusuk dunia sempena menyambut 50 tahun ulang tahun Hot Wheels.





"Hot Wheels telah menyemarakkan semangat pencabar dalam generasi kanak-kanak selama lebih daripada 50 tahun, dan kini kami memperjuang belia dalam pelbagai sukan yang menguji kemampuan ke tahap maksimum dan memperbaiki kemahiran mereka," kata Ricardo Briceno, Pengarah Kanan Hot Wheels Global Pemasaran Jenama di Mattel.



"Barbie dan Hot Wheels adalah dua jenama mainan yang paling ikonik di dunia dengan peminat setia mereka sendiri dan gabungan kedua-dua jenama ini sangat istimewa. Kami teruja untuk menjemput kedua-dua jenama ini bagi kempen ‘Awesome Holidays, Time To Play’. Setiap tahun ketika cuti sekolah, taman tema kami menjadi lokasi percutian yang ideal untuk keluarga menikmati percutian menggembirakan serta memuaskan. Kerjasama dengan kedua-dua jenama yang paling dikenali ini bersama dengan taman tema kami dijamin merupakan percutian yang sempurna untuk semua peringkat umur "kata Nurul Nuzairi, Pengurus Besar Sunway Lost World Of Tambun.


Bagi meraikan pelancaran kolaborasi ini bersama Mattels, Hot Wheels and Barbie akan berlangsung di Lost World Of Tambun Waterpark dari 23 November hingga 31 Disember 2019. Pengunjung akan mendapat akses ke acara eksklusif ini pada RM 77 (MyKad rate) dan akan mendapat barangan premium percuma untuk 3 tiket dan ke atas bagi setiap transaksi di mana ia terhad kepada 4000 unit sahaja.



Maklumat lebih lanjut mengenai Lost World Of Tambun Waterpark dan tunggangan terbarunya boleh didapati di
Web :www.sunwaylostoftambun.com
Fb Page :www.facebook.com/lostworldoftambun
Instagram :http://instagram.com/sunwaylostworldoftambun/?hl=en

#sunwaylostworldoftambun
#awesomemoments
#awesomeholidays
#teambarbie
#teamhotwheel
 

Friday, 8 November 2019

MASALAH KOMUNIKASI AKIBAT DARI TELEFON PINTAR.

Hasil carian imej untuk gambar masalah komunikasi dalam keluarga

Assalamualaikum korang..Salam jumaat buat semua kawan-kawan blogger cikpetit.Harini cikpetit nak berkongsi tentang permasalahan komunikasi dalam sesebuah keluarga.Di zaman yang serba canggih ini terlalu ramai masyarakat kini menghabiskan waktu hanya dengan bermain gadget tanpa mempedulikan hubungan kekeluargaan yang semakin berkurang.

Teknologi kini semakin canggih yang sememangnya memudahkan komunikasi antara satu sama lain. Tidak kira jarak, teknologi boleh menghubungkan dua insan meskipun berada beribu batu jauhnya.Namun, kecanggihan teknologi yang dinikmati masyarakat hari ini juga banyak keburukannya.

Contoh utama yang boleh diperkatakan disini ialah penggunaan telefon pintar yang juga menjadi keperluan utama gaya hidup masyarakat hari ini.Aliran terbaru itu memberi banyak kesan negatif kepada pembangunan psikologi dan sosial masyarakat. Ia mengabaikan komunikasi secara langsung dengan insan yang berada di sekeliling mereka dan tanpa sedar, telefon pintar menjarakkan hubungan dengan insan yang berada di depan mata.


Hasil carian imej untuk gambar masalah komunikasi dalam keluarga

Jika diperhatikan senario di sekeliling kita pada hari ini, kiri kanan pasti kelihatan individu yang sibuk dengan telefon bimbit di tangan masing-masing. Baik di rumah, warung, restoran mamak, pasar raya, pejabat mahupun tempat belajar, semuanya sibuk dengan gadget sendiri.Ada juga sesetengah masyarakat walaupun sedang makan bersama keluarga tetapi masih juga melayan telefon pintar.Ada juga sesetengah ibubapa yang membiarkan anak-anak mereka mengenali gadget sejak dari bayi.

Ketika dirumah sang suami sibuk dengan group-group whatapp,isteri pula sibuk dengan membaca cerita-cerita yang hangat dimedia.Sang anak asyik dengan games,laman sosial dan macam-macam lagi.Tak ada lagi komunikasi dalam keluarga.Masing-masing sibuk dengan urusan sendiri.Kemesraan dalam kekeluargaan kian pudar.Di situlah terjadinya masalah hidup didunia maya.

Sayangnya masyarakat hari ini terhadap gadget seperti telefon pintar bagaikan kekasih hati dan hingga ada yang sanggup berpatah balik jika gadget yang menjadi 'nyawa' mereka itu tertinggal di rumah. Bahkan ada yang berasa bagai hidup dalam kegelapan apabila berjauhan dengan telefon pintar.Tidak hairanlah jika kita sering melihat keluarga yang berada di restoran tidak berbual sesama sendiri walaupun ahli keluarganya duduk bersama kerana masing-masing sibuk dengan kegiatan di hujung jari.Kesian kan melihat masyarakat pada hari ini.

Imej yang berkaitan

Selain itu, sering kali juga kita berada dalam situasi ketika bersantai bersama sekumpulan rakan, ada saja yang khusyuk mengemas kini status sosial masing-masing tanpa memikirkan perasaan sahabat di sebelah mereka.Ada juga pasangan suami isteri yang baru berkahwin tetapi sang suami asyik dengan permainan di dalam telefon bimbit tanpa menghiraukan isterinya yang ketika itu masih memerlukan perhatian dari suami.

Hasil carian imej untuk gambar masalah komunikasi dalam keluarga

Suka atau tidak, kita harus mengakui kemodenan teknologi yang dinikmati hari ini menjadikan kita individu yang mementingkan diri sendiri. Kita lebih teruja dan mengutamakan perasaan orang yang jauh berbanding mereka yang berada di depan mata.Interaksi sosial semakin sukar oleh kesibukan melayan telefon pintar masing-masing. Ini tidak berlaku pada golongan dewasa semata-mata kerana remaja dan kanak-kanak juga menunjukkan kecenderungan yang sama.

Ramai remaja hari ini meluangkan masa melayari Internet atau bermain permainan alam maya.Mereka bukan saja tidak mendapat kehidupan sosial yang baik, tetapi pada masa sama, seakan-akan ketagih untuk berkomunikasi dengan individu di alam maya.Andai dibiarkan lama-kelamaan, situasi berkenaan boleh menjejaskan hubungan persaudaraan dan persahabatan kerana perhubungan sosial menjadi semakin hambar.Ia sekali gus boleh mengganggu persefahaman dan menjejaskan hubungan kasih sayang antara sesama insan kerana tidak dapat diterapkan dengan lebih sempurna.

Imej yang berkaitan

Kita mengambil mudah sesetengah perkara dan meminggirkan soal hati dan perasaan orang di sekeliling kita. Tidak mustahil, hubungan antara ahli keluarga, sahabat-handai atau rakan pejabat menjadi semakin jauh disebabkan kurang interaksi mesra secara langsung antara satu sama lain.Keadaan itu sememangnya berlawanan dengan tujuan asal penciptaan teknologi komunikasi moden iaitu untuk memudahkan kita berkomunikasi dan merapatkan hubungan persaudaraan sesama insan.

Namun, tiada pihak yang boleh dituding jari dalam hal ini kerana masing-masing mempunyai pendapat. Bagi yang terlalu taasub dengan teknologi dan dunia maya, apa kata ambil masa sejenak memikirkan apa yang terpaksa atau sudah dikorbankan semata-mata mengikut kemahuan minda.

Hasil carian imej untuk gambar masalah komunikasi dalam keluarga

Keluarga, sahabat dan orang yang kita sayang perlu diberi keutamaan sebaiknya. Jadi, berikan sepenuh perhatian apabila bersama mereka dan ketepikan gadget buat sementara.Berbicaralah dari hati ke hati dan jangan ketinggalan untuk berkongsi perasaan dengan orang yang kita sayangi.Ini kerana kasih dan sayang anugerah yang terindah daripada Allah untuk setiap hambanya.Perasaan itu ada dalam hati setiap manusia dan terpulang pada kita sendiri sama ada untuk mempamer atau menyembunyikannya.

Wednesday, 6 November 2019

GREEN INN HOMESTAY FIRDAUS,PADANG BESAR,PERLIS.


Assalamualaikum korang..Korang apa khabar??cikpetit harap korang sentiasa sihat walafiat,aamiin.Harini cikpetit nak berkongsi pengalaman tentang penginapan cikpetit selama 1 malam di Green Inn Homestay Firdaus,Padang Besar,Perlis ini. 


Bila nampak warna hijau pasti sejuk je mata memandang..hihih bagi cikpetit la.Comel je Green Inn ni kan..Kalau korang nak ke Hatyai tapi korang nak bermalam dulu kat Padang Besar korang boleh la menginap dulu kat Green Inn ni,mesti korang seronok sebab suasana kat sini damai je..Belakang homestay ni korang boleh tengok betapa indahnya permandangan dari rooftop homestay ni.


 Green Inn Homestay ada 3 tingkat,2bilik kat ground floor,2bilik tingkat 1 dan satu bilik tingkat 2.Bilik tingkat 2 ini sesuai untuk korang yang ada keluarga besar.So,memang luas la bilik di tingkat 2 ni.Boleh tahan nak berlari la anak-anak korang.hihihihii


 
Waktu Check In and Check Out
Check In :3.00 Petang
Check Out :12.00 Tgh Hari




  


 


Kemudahan yang disediakan termasuklah

  • Aircond
  • Peti Sejuk
  • 1 TV LCD screen bersama channel IPM
  • Seterika dan Board
  • Meja Tulis dan Kerusi
  • Hot Shower Mandian Air Panas
  • Sabun Mandi Dan Syampoo Disediakan
  • Kettle Air Panas,Cawan Dan Sudu
  • FREE Mineral Water Dan Coffee
  • FREE Wifi 
  • Parking Garrage Dihadapan Bilik
  • Tuala
  • Katil Queen/2pax @ Double Queen/4pax



 Siapa yang menginap kat tingkat atas sekali ni korang nampak permandangan dari beranda..cantik sangat.Lagi satu,korang boleh melihat matahari terbit dan juga matahari terbenam kat sini..Syok kan..cikpetit dan kawan-kawan semua teruja.Kepada yang suka bergambar,yang suka cari tempat-tempat cantik untuk berposing di Padang Besar ini lah tempatnya..













Ini pula beranda dari tingkat 1,korang boleh lepak-lepak sambil main buaian gantung ni sambil membawang memang layan habis..sedar tak sedar dah malam,hahaha..nampak sangat kuat membawang kan,hihihih..




Sebelum cikpetit nak checkout sempat lagi cikpetit bergambar di pondok yang comel ni.Terasa berada dizaman dahulu kala pulak.Patut pakai baju kurung kedah dengan kain sarung baru la betul kan..hahaha.Tapi memang best korang menginap di Green Inn Homestay Firdaus ni,dah la murah selesa pulak tu dan semua kemudahan disediakan.Suasana memang betul-betul kampung korang,tak ada pun bunyi kenderaan dan dijamin selamat.





Sebelum balik cikpetit nak fly without wing jap mana tahu betul-betul boleh terbang kan,hahahaha..Penginapan cikpetit kali ni memang best.Lain kali cikpetit nak dayang lagi kesini,Banyak lagi tempat-tempat yang menarik belum cikpetit pergi.Sampai sini jelah perkongsian cikpetit tentang penginapan cikpetit di Green Inn Homestay Firdaus Padang Besar kali ini.Terima kasih sudi membaca blog cikpetit.

 

Alamat

Padang Besar Green Inn 
No 82,Kampung Melayu ,
02100 Padang Besar,
Perlis,Malaysia.

-Arked Niaga 3 Minit (700 meter)
-KTM/ETS Station 8 Minit (1KM)
-Malaysia Border 8 Minit (1KM)

Contact Number
Call or Whatapp
+60135805324

Lokasi Google Maps


Pages

IG

FB Personal

Boleh juga cari di 
Airbnb
Agoda
Etc










Keseronokkan Musim Cuti Sekolah Bersama Captain Quack and Friends

Assalamualaikum dan selamat tengahari korang.. cikpetit harap korang senantiasa sihat dan bahagia disamping orang tersayan...